Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συγχωνεύονται - καταργούνται. Πρόκειται για 1.523 σχολεία στην Πρωτοβάθμια που συγχωνεύονται σε 672 σχολεία και για 410 σχολεία στη Δευτεροβάθμια που συγχωνεύονται σε 205 σχολεία. Ο αριθμός των σχολείων που συγχωνεύονται καταργούνται είναι για πρώτη φορά τόσο μεγάλος. Γίνεται πια φανερό ότι μόνο παιδαγωγικοί δεν είναι οι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας. Ο στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου να καταργεί ολόκληρα τμήματα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών.
Οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων-καταργήσεων θα είναι πολύ μεγάλες πάνω στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών: 1) αύξηση του αριθμού των μαθητών στο τμήμα, 2) μεγάλα και απρόσωπα σχολεία που μόνο την κοινωνικοποίηση των μαθητών δεν ευνοούν, 3) δυσκολία πρόσβασης στο σχολείο, ειδικά στην επαρχία και όταν μάλιστα τα έξοδα μετακίνησης θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους τους μαθητές, 4) αύξηση του αριθμού των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο.
Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια καθώς στις προθέσεις της τρόικας είναι να στηθεί ένας διαρκής μηχανισμός κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων. Επίσης μένει να ανακοινωθούν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων της τεχνικής εκπαίδευσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτά σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που οδηγεί τα σχολεία σε χρεοκοπία αποτελούν ένα ισχυρό χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Η πλήρης οικονομική εξάρτηση των σχολείων από τους υπερχρεωμένους δήμους θα οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή διδάκτρων είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω αυξήσεων των δημοτικών τελών. Έτσι το κόστος λειτουργίας των σχολείων και τα μεταφορικά θα επιβαρύνουν τους γονείς οι οποίοι θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
Σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη κάθε είδους κινητοποιήσεις ενάντια στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων. Καταλήψεις, αποχές, στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις αποτελούν τους τρόπους με τους οποίους μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς αντιστέκονται και προσπαθούν να σώσουν τα σχολεία των χωριών και των γειτονιών τους. Το Υπουργείο Παιδείας απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις επιστρατεύει την τρομοκρατία και απαιτεί να «αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες μαθημάτων από τις κινητοποιήσεις». Είναι κάτι παραπάνω από υποκρισία από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας να επικαλείται «χαμένες ώρες μαθημάτων» όταν κλείνει σχολεία και στοιβάζει 30 και πάνω μαθητές στο τμήμα.
Στην περιοχή μας οι πετυχημένες κινητοποιήσεις κατάφεραν να αποτρέψουν κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων ( 12ο Δ.Σ. Αμπελοκήπων, Λύκειο Δεντροποτάμου κ.τ.λ.). Είναι απαραίτητο ο αγώνας να συνεχιστεί και να ενωθεί με τις κινητοποιήσεις πανελλαδικά
Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι μπορούμε με την ενότητα και τους αγώνες μας να παλέψουμε για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης και να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
epitropisxoleion@gmail.com