Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο Δήμος μας να γίνει κέντρο Αλληλεγγύης και Αγώνα ενάντια στην κρίση


Ο Δήμος μας να γίνει κέντρο Αλληλεγγύης και Αγώνα ενάντια στην κρίση
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που είμαστε σκλαβωμένοι στα Μνημόνια της Τρόικας και των συγκυβερνήσεών τους, μας διέλυσαν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Έσπρωξαν στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο και στην υποαπασχόληση άλλο 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, καταδικάζοντάς τους σε μεγάλη φτώχια που φέρνει αυτοκτονίες, και στην κάθετη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Το πετσοκόψιμο συντάξεων-επιδομάτων-μισθών κάνει αδύνατη ακόμα και την οικογενειακή αλληλεγγύη. Η αγριάνθρωπη φορολογία, τα χαράτσια, ο ΦΠΑ κ.α., σε άνεργους, χαμηλόμισθους, οδηγούν σε χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών, καταθέσεων και κάθε είδους περιουσίας. Η υγεία έχει γίνει πολυτέλεια για όλους μας, ειδικά για τους ανασφάλιστους. Η παιδεία συγχωνεύεται, ιδιωτικοποιείται, καταργείται.
Το μέλλον που υπόσχονται Συγκυβέρνηση/ΕΕ, δεν είναι παροχές από τα πλεονάσματα φαντάσματα αλλά είναι νέες μειώσεις μισθών/συντάξεων, απολύσεις, κατασχέσεις από Τράπεζες και εφορίες, μόνο ιδιωτική υγεία, παιδεία, ασφάλιση και υπέρμετρη αστυνομοκρατία για να μην μιλάμε, να μην αντιστεκόμαστε, να τους ανεχόμαστε και να στεκόμαστε υπομονετικά στις ουρές των συσσιτίων.
ΟΧΙ! Πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, δεν θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι

 Στον Δήμο μας να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την ΣΩΤΗΡΙΑ των Δημοτών που χτυπιούνται από την κρίση:
— Το πρόβλημα της πείνας: Εκατοντάδες συνδημότες συντηρούνται (και εξαρτώνται) από τα συσσίτια ελεημοσύνης. Ο Δήμος χρηματοδοτεί τα συσσίτια της εκκλησίας, αντί να λύσει άμεσα το επισιτιστικό πρόβλημα με αξιοπρεπή, κοινωνικό τρόπο. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί Δημοτικό Παντοπωλείο που να δίνει φθηνά/δωρεάν βασικά τρόφιμα σε όλους τους άπορους/φτωχούς συνδημότες χωρίς καμία εξαίρεση. Να δημιουργηθεί Δημοτικό εστιατόριο για την παροχή φτηνού/δωρεάν φαγητού. Να γίνει πρόγραμμα σίτισης όλων των παιδιών στα σχολεία.
— Ρεύμα-Νερό-Θέρμανση: Ο Δήμος πρέπει να προασπίσει τον Δημόσιο, κοινωφελή, ανθρωπιστικό χαρακτήρα ρεύματος-νερού και την αδιαπραγμάτευτη πρόσβαση σε αυτά για όλους τους ανθρώπους. Τα απάνθρωπα κοψίματα ρεύματος-νερού σε συνδημότες πρέπει να τα αντιμετωπίσει άμεσα ο Δήμος, κάνοντας επανασυνδέσεις με κάθε τρόπο. Δημοτική φροντίδα για την θέρμανση όλων. Για να μην θρηνήσουμε και άλλες νεκρές «Σάρες» στις γειτονιές μας.
— Στέγαση: Ο Δήμος να οργανώσει, με κάθε τρόπο, την υπεράσπιση των Δημοτών από κατασχέσεις των Τραπεζών σε σπίτια/ακίνητα. Ειδικά προγράμματα για την άμεση κάλυψη των αστέγων και όσων απειλούνται με έξωση. Δράσεις για την αξιοποίηση των άδειων διαμερισμάτων και ανέγερση Δημοτικών κατοικιών σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
— Υγεία: Η συγκυβέρνηση έχει μετατρέψει γιατρούς-φάρμακα σε είδος πολυτελείας για τους ασφαλισμένους και είδος υπό εξαφάνιση για τους ανασφάλιστους. Ο Δήμος πρέπει να προσλάβει όλες τις ειδικότητες ιατρών και να εξοπλίσει πληρέστερα τα Δημοτικά ιατρεία. Να δημιουργήσει κοινωνικό φαρμακείο Αλληλεγγύης που να παρέχει φάρμακα σε όλους τους ανασφάλιστους. Συνεχή προγράμματα εμβολιασμού και ιατρικού ελέγχου στα σχολεία.
— Παιδεία: Κανένα παιδί εκτός σχολείου, ενάντια στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων (βλ. Δενδροπόταμος) και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους, λιγότερα παιδιά ανά τάξη, δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα για τους μαθητές και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής χωρίς επιβάρυνση των γονιών. Πλήρη επισιτιστική και ιατρική φροντίδα όλων των μαθητών. Δομές αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού για την νεολαία.
— Εργασία: Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στους ΟΤΑ. Γιατί χωρίς εργαζόμενους, όλες οι δομές του Δήμου θα ρημάξουν. Αντίθετα, με την δημιουργία κοινωνικών δομών για την σίτιση, στέγαση, υγεία, παιδεία, θα δημιουργηθούν κοινωφελείς θέσεις εργασίας. Εφαρμογή του 35ωρου χρόνου εργασίας θα ανοίξει νέες θέσεις. Ο Δήμος να αφήσει τους εργολάβους και να αναλάβει ο ίδιος τα έργα του, χωρίς εργολαβικά φέσια και προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας.
— Φορολογία: Καθιέρωση προοδευτικής δημοτικής φορολογίας, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία. Απαλλαγή από δημοτικούς φόρους συνδημοτών χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα. Ελάφρυνση στα τέλη μικρομεσαίων μαγαζιών. Επανεξέταση των οφειλόμενων τραπεζικών δανείων που έχει συνάψει ο Δήμος. Αγωνιστική διεκδίκηση σε κοινό μέτωπο με όλους τους Δήμους για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή της αυτονόητης επιστροφής των φόρων που εμείς πληρώνουμε κάθε μέρα, για να ικανοποιηθούν οι δικές μας ανάγκες.
Ελεύθεροι χώροι: Τα άδεια στρατόπεδα της περιοχής μας, που είναι δημόσια περιουσία των Δημοτών, αρπάχτηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ (την υπηρεσία της Τρόικας που ξεπουλάει την Δημόσια Περιουσία για να πληρώνουμε τόκους στους δανειστές) και έχουν πωλητήριο. Ο Δήμος να είναι μπροστάρης της απαλλοτρίωσης των στρατοπέδων από τους Δημότες και να προχωρήσει εκεί στην δημιουργία κοινωφελών δομών: Δημοτικό παντοπωλείο-εστιατόριο-παιδότοπο-φαρμακείο-γήπεδα-αγορά παραγωγών-καλλιέργειες. Να επιβάλουμε τους δημόσιους χώρους ως ζωτικής σημασίας για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας.
Επιτροπές κατοίκων σε κάθε περιοχή πρέπει να ελέγχουν και να στηλιτεύουν κάθε προσπάθεια υπερκέρδους/αισχροκέρδειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εφαρμόζοντας άμεσα τον έλεγχο των τιμών.
Ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για την δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς με την κάρτα ανεργίας,  σε διαπραγμάτευση με τον ΟΑΣΘ.
Να φροντίσουμε για την επαρκή φύλαξη των χώρων νεολαίας και των γειτονιών, από ναρκέμπορους και εκμεταλλευτές κάθε είδους, με επιτροπές δράσης κατοίκων.
Να αποκρούσουμε αποφασιστικά κάθε ρατσιστική ή φασιστική έκφραση στην περιοχή μας.

Η εξουσία στους ίδιους τους δημότες
Ένας Δήμος για να λειτουργήσει για το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των Δημοτών του, πρέπει να στηρίζεται στην κινητοποίηση και τις αποφάσεις των ίδιων των Δημοτών:
α) Εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές κατοίκων πρέπει να ελέγχουν διαρκώς τα οικονομικά του Δήμου.
β) Συνελεύσεις γειτονιάς να συζητούν και να αποφασίζουν για τα θέματα του Δήμου. Για τα πιο σημαντικά θέματα, να γίνονται δημοτικά δημοψηφίσματα. Οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές για το δημοτικό συμβούλιο.
γ) Οι μαθητικές κοινότητες των σχολείων του Δήμου να καταθέτουν λύσεις για τα προβλήματα της νεολαίας και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο Δήμος για τα παιδιά και τους νέους.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, των Αμπελοκήπων/Μενεμένης
Καμία προσπάθεια λειτουργίας του Δήμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων δεν είναι δυνατή, χωρίς την ρήξη με τα Μνημόνια και την εξουσία Τρόικας -Συγκυβέρνησης τραπεζιτών και βιομηχάνων.
Ελεγκτικές επιτροπές της τρόικας εγκρίνουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και την χρηματοδότησή τους. Επιβάλουν την εφαρμογή των μέτρων (ιδιωτικοποιήσεις-απολύσεις-περικοπές) απειλώντας με κόψιμο χρηματοδότησης και κυρώσεις. Η πληρωμή του δημόσιου χρέους (320 δις!!) στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους, σημαίνει ότι θα μας πιούνε το αίμα μέχρι την τελευταία σταγόνα. Κάθε ευρώ που πάει στο χρέος κόβεται από τις δικές μας άμεσες ανάγκες. Η συγκυβέρνηση αν παραμείνει, όχι μόνο δεν θα αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους αλλά θα την κόψει κι άλλο (ήδη κόπηκε 50%).
Έτσι η επιβίωσή μας απαιτεί την απαλλαγή μας από συγκυβέρνηση-Τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές τους. Την Διαγραφή του Χρέους και την χρησιμοποίηση των δημόσιων εσόδων για τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Την άμεση εθνικοποίηση όλων των βασικών κλάδων της οικονομίας, των Τραπεζών και όσων παραγωγικών μονάδων κλείνουν, κάτω από εργατικό έλεγχο. Φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, δημόσιες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας.
Την απαλλαγή μας από πολιτικές δυνάμεις και Δημάρχους που έχουν μετατρέψει τα Δημοτικά Συμβούλια σε πειθήνιους εκτελεστές της απονομιμοποιημένης–αυταρχικής συγκυβέρνησης και της πολιτικής της. Μιας πολιτικής που πεθαίνει τους εργαζόμενους, τον λαό και στέλνει μαζικά τη νεολαία στο καιάδα της αμορφωσιάς, της ανεργίας, της μετανάστευσης, του περιθωρίου. Μιας πολιτικής υποταγμένης στο μεγάλο κεφάλαιο, που στέλνει την αστυνομία να απαγορεύει «παζάρια χωρίς μεσάζοντες», να χτυπάει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας και την καύση στο ΤΙΤΑΝ και να “παρακολουθεί” τις κοινωνικές/πολιτικές δράσεις (βλ. Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την Σάρα, κ.α.).
Στις Δημοτικές εκλογές και Ευρωεκλογές να ανατρέψουμε κάθε τοπικό και κεντρικό εκφραστή των αντεργατικών, μνημονιακών πολιτικών. Να μαυρίσουμε όλες τις μνημονιακές και φασιστικές δυνάμεις.
Είναι μονόδρομος να οργανωθούμε και να παλέψουμε με Επιτροπές Δράσης στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, για την εφαρμογή ενός προγράμματος σωτηρίας της κοινωνίας. Με την ενίσχυση και ενοποίηση όλων των αγώνων σε ένα ενιαίο αγωνιστικό ποτάμι αναδιοργάνωσης της οικονομίας/κοινωνίας προς όφελος των πολλών, της συντριπτικής εργατικής/λαϊκής πλειοψηφίας, και ενάντια στους υπεύθυνους της καταστροφής: τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολυεθνικές και τα κόμματα/παρατάξεις τους.

Σε αυτό τον αγώνα σας καλούμε να μας στηρίξετε, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι της Εργατικής Αντεπίθεσης και οι επικεφαλείς: Άγγελος Φουρνοτζής, υποψήφιος δήμαρχος - Ηλίας Βούζας, δημοτικός σύμβουλος – Σοφία Καρασαρλίδου, εκπαιδευτικός.  
ΣΤΗΡΙΞΤΕ – ΨΗΦΙΣΤΕ