Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης "Εργατική Αντεπίθεση"


Συνδημότες/ισσες, εργαζόμενοι/ες


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοιού και με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, παγκόσμια και στη χώρα μας. Οι αιτίες για την παγκόσμια πανδημία είναι η περιβαλλοντική καταστροφή, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους που εξαπλώνουν τις πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η διάλυση των συστημάτων υγείας και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών από δεκαετίες νεοφιλελεύθερων πολιτικών (ιδιωτικοποίηση, ελλείψεις προσωπικού, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κλείσιμο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κ.λπ.). Γι’ αυτό τέτοιες κρίσεις (δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικές κ.λπ.) έχουν γίνει συχνές. Είναι ακόμα η ανικανότητα των κυβερνήσεων και στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιμετωπίζουν τις εργαζόμενες και φτωχές λαϊκές μάζες σαν υπάνθρωπους. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και ΕΕ, δεν είχαν καμία έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία, αν και γνώριζαν από τον Νοέμβριο τον κίνδυνο. Δεν έκαναν τίποτα καθώς αυτό που προέχει γι’ αυτούς είναι η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, το εμπόριο, οι συναλλαγές και τα κέρδη. 


Μαζί με τον κορονοιό χειροτερεύει και η οικονομική κρίση. Αιτία βέβαια για την οικονομική κρίση δεν είναι ο κορονοιός, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, αυτή προϋπήρχε, σίγουρα όμως την επιταχύνει. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαικά στρώματα είναι αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση. Ήδη οι εργοδότες άρπαξαν την ευκαιρία της πανδημίας για να απολύσουν, για να καταργήσουν άδειες και συλλογικές συμβάσεις, ενώ δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. 


Τα μέτρα ασπιρίνες που παίρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., πέρα από το γεγονός ότι ενισχύουν τις επιχειρήσεις δεν επιβάλουν τίποτα στους εργοδότες. Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι εδώ και χρόνια τα μνημόνια και τον συσχετισμό δύναμης υπέρ τους, στηριζόμενοι από τις μνημονιακές κυβερνήσεις στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς αμφισβητούν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο κάνουν και τώρα. Η κυβέρνηση θα φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων την οικονομική κρίση. Άλλωστε το πιο πιθανό είναι ότι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις δημιουργηθούν με τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα τις «κλείσει» μετά την πανδημία με νέα επίθεση στους μισθούς, φορολογία, περικοπές στις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους, απολύσεις και κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων θα μείνουν και μετά την κρίση και θα ενισχύσουν τον μνημονιακό νεοφιλελεύθερο στόχο της, το νέο σύστημα εκμετάλλευσης με εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα, σύγχρονους δούλους. 


Μπροστά στην πανδημία και την οικονομική κρίση πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα:


· Χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν, δημιουργία των απαραίτητων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επίταξη/εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας.


· Έλεγχος στις τιμές, διατίμηση στα βασικά είδη (απολυμαντικά, τρόφιμα κ.ά.). Παύση και τιμωρία κάθε κερδοσκόπου.


· Αυστηρότατη τήρηση με ευθύνη των εργοδοτών των συνθηκών υγιεινής. 


· Απαγόρευση των απολύσεων. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση κάθε επιχείρησης που προβαίνει σε απολύσεις. Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αυστηροί έλεγχοι και ποινές για κάθε εργοδότη που την παραβιάζει. Πληρωμή μισθών και ασφάλισης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους από τους εργοδότες και το κράτος. 


Ο κίνδυνος της πανδημίας θέτει επιτακτικά τη διεκδίκηση για κατάργηση των πλεονασμάτων, στάση πληρωμών και διαγραφή τους χρέους για να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Τα παραπάνω μόνο οι εργαζόμενοι με τη διεκδίκηση μπορούν να τα επιβάλουν.


Για το Δήμο μας είναι αναγκαία η καταγραφή και η ενίσχυση των συνανθρώπων μας θυμάτων των μνημονίων όπως μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που σιτίζονται στα συσσίτια, αυτοί που ζουν εδώ και χρόνια σε συνθήκες φτώχειας. Η εξασφάλιση από τον Δήμο τροφής, θέρμανσης, αντισηπτικών και απολυμαντικών πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.