Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Όλοι στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου Πέμπτη 24/10

Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο – Κάτω τα χέρια από την Απεργία και τα Συνδικάτα – Έξω οι Εργολάβοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου Πέμπτη 24/10


Θεσσαλονίκη: 18:30 Καμάρα

Ψηφίζεται στη Βουλή το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Κατ’ αρχάς το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πλήθος «διευκολύνσεων για τους επιχειρηματίες π.χ. με την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης έγκρισης λειτουργίας για ίδρυση νέας επιχείρησης, με ελέγχους μετά την πραγματοποίηση μιας επένδυσης και όχι εκ των προτέρων (!), με έλεγχο των επενδύσεων και από ιδιώτες και όχι μόνο από δημόσιους φορείς (δηλ. τράπεζες ή επιχειρηματίες θα δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης για να ελέγχουν ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις!).
Στα πλαίσια της «διευκόλυνσης των επενδύσεων» το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, καθώς μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή τους με απόφαση του Υπουργού Εργασίας οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν «οικονομικά προβλήματα». Πέρα από τη δυσκολία της υπογραφής μιας κλαδικής σύμβασης για την οποία απαιτείται να την υπογράψει το 50%+1 των εργοδοτικών οργανώσεων, θα πρέπει αυτή να μην έχει επιπτώσεις «στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»! Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που ήδη έχει υποστεί μια καθίζηση από τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα. Θεσμοθετεί επίσης την απλήρωτη εργασία, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να μην πληρώνει τους εργαζόμενους έως και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Ενισχύει ακόμη τη μερική απασχόληση, όταν αυτή σήμερα έχει φτάσει στο 53% των νέων προσλήψεων και 503.113 θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μετατραπεί σε μερικής. Η υποτιθέμενη νομιμοποίηση των υπερωριών στη μερική απασχόληση θα σημάνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν απώλεια τεσσάρων μισθών ετησίως.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να τσακίσει τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνδικαλισμό. Η κήρυξη απεργίας καθίσταται αδύνατη, ενώ προωθείται το φακέλωμα των συνδικάτων με το ηλεκτρονικό μητρώο μελλών και επιχειρείται να καταργηθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, όπως ορίζεται από τα καταστατικά τους με τις Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ά., καθώς εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις σημαντικές αποφάσεις.
Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δήμαρχοι θα μπορούν να αναθέτουν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού με αποφάσεις που θα παίρνονται στα Δημοτικά Συμβούλια με απλή πλειοψηφία και όχι όπως ίσχυε με απόλυτη πλειοψηφία και αιτιολογημένη απόφαση για τη σύναψη σύμβασης. Αυτό το μέτρο προχωρά ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων και τις παραδίδει στους ιδιώτες- εργολάβους. Έτσι θα έχουμε πιο ακριβές και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες για τους δημότες και δουλικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στους εργολάβους, καθώς αυτοί θα έχουν μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους. Απόρροια θα είναι η αύξηση των δημοτικών τελών. Τέλος θα εξαφανιστεί η αναγκαιότητα για προσλήψεις στους Δήμους και οι εργαζόμενοι στους Δήμους κινδυνεύουν με ανατροπή των εργασιακών σχέσεών τους και απολύσεις.
Επειδή το πολυνομοσχέδιο τα δίνει όλα στους λίγους και εκλεκτούς ιδιώτες, επειδή οι τελευταίοι δεν πρόκειται να κάνουν «επενδύσεις», παρά μόνο να πλιατσικολογήσουν τον δημόσιο πλούτο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, επειδή και τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα προσπαθούν να τα καταργήσουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες, ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη είναι ο δρόμος του αγώνα.
Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και τα Συνδικάτα μας, σε αγωνιστική και μόνο κατεύθυνση!
Συνδικάτα Εργατών, Όχι γραφειοκρατών!
Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης , θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στα Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. αλλά και διάφορων Ομοσπονδιών, ως αποτέλεσμα της άθλιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αστικοποιημένης/μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) και της σταλινικής γραφειοκρατίας του ΠΑΜΕ για τις καρέκλες και μόνο, η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν μπορεί τυπικά να προκηρύξει Απεργία, δεν μπορεί να υπογράψει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.!
Για αυτήν την εξέλιξη των Συνδικάτων την κύρια ευθύνη έχει η αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των εργοδοτών και όλων των μνημονιακών. Τώρα βλέπουν μόνο θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς καμία πρόθεση για αγώνα ή απεργία, παρά μόνο το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και μια θέση στον κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό που μόνο τους εργοδότες εξυπηρετεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμειςΑπέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο δεσποτικό επιχειρώντας να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και να την καθυποτάξει στην μνημονιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση ! Να οργανωθούμε στα Συνδικάτα μας, σπάζοντας στην πράξη όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, ξανακάνοντάς τα δικά μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.
  • Κατάργηση των μνημονίων – Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε./Ευρώ – Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
  • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.Κάτα τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
  • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων