Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ü      ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ & ΑΓΩΝΩΝ
ü      ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ
Έχει περάσει ένας χρόνος (από τον Ιούλιο του 2013) που ξεκίνησε μια εργατική διεκδίκηση, από 4 εργαζόμενους, στο επισιτιστικό κατάστημα ΚΑΦΕΝΑΙ, που έχει μετονομαστεί σε ΜΥΡΣΙΝΗ. Αυτή η εργατική διεκδίκηση, αποτελεί ένα «μικρό» αλλά μεγάλης σημασίας παράδειγμα εργατικού αγώνα, ένα παράδειγμα επιμονής, υπομονής και αλύγιστης πίστης στο δίκιο του εργάτη, στην ανάγκη του αγώνα και της άμεσης διεκδίκησης και μάλιστα με την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Οι 4 εργαζόμενοι του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ αποφασίζουν να διεκδικήσουν: α) οφειλές δεδουλευμένων (δώρα, άδειες, επιδόματα, προσαυξήσεις νυκτερινών και αργιών) και β) να ανακληθούν από την εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ οι εκδικητικές απολύσεις τους. Πέρα από τη διεκδίκηση μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ ή τη δικαστική (αγωγές κτλ), αποφασίζουν να διεκδικήσουν και με συνδικαλιστικά μέσα, μέσα από το Συνδικάτο τους και της Επιτροπής Αγώνα που δημιούργησαν, με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το μαγαζί, με συνεντεύξεις τύπου, με ενημερώσεις και με την απεύθυνση τους σε μαζικούς κοινωνικούς, εργατικούς και Συνδικαλιστικούς φορείς, Συλλογικότητες, αλλά και σε εργαζόμενους, νέους, φοιτητές κλπ ζητώντας τη αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. Στόχος τους είναι η άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως το είχαν καταφέρει άλλοι συνάδελφοί τους το 2010.
Ένα χρόνο μετά αυτός ο εργατικός αγώνας, όχι μόνο δεν έχει δικαιωθεί, αλλά υφίσταται «μύριες όσες διώξεις» με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας. Η εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ, αντί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως είχε κάνει και το 2010, όπως θα όφειλε μιας και αυτή δημιούργησε το όλο πρόβλημα, αλλά και όπως αρμόζει στο προφίλ που αυτή η ίδια καλλιεργεί, παραπλανώντας τον κόσμο, αυτό της «μικρής οικογενειακής επιχείρησης» και της «προοδευτικής - αριστερής εργοδοσίας», έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό.
Η ψευδοαριστερή - ψευδοπροοδευτική εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ:
·       Έχει κάνει 4 μηνύσεις σε επτά εργαζόμενους και αλληλέγγυους. Στους 4 απολυμένους εργαζόμενους και σε 3 Συνδικαλιστές, οι δυο από αυτούς είναι και εκλεγμένα Μέλη του Δ.Σ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης. Οι μηνύσεις αυτές, αφορούν κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, έχουν οδηγήσει 3 αγωνιστές στο αυτόφωρο, δυο φορές και τελικά στις μέχρι τώρα δίκες που έχουν γίνει οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι έχουν αθωωθεί!!!
·       Έχει καταθέσει αγωγή εναντίον των παραπάνω, ζητώντας από τα δικαστήρια να επιβάλλουν, στους εργαζόμενους και στους αλληλέγγυους, α) να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις, αλλά και την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση και με οποιοδήποτε τρόπο «διάδοση ψευδών και συκοφαντικών γεγονότων» και β) να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός έτους, στον κάθε ένα από αυτούς και για κάθε μια παράβαση!
·       Στις 20/6/2014 έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτηση προσωρινής διαταγής -η οποία απορρίφτηκε- και στα οποία ζητούσε. Α) να σταματήσει η διανομή φυλλαδίων και οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα της επιχείρησης, Β) κάθε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάθροιση έξω από το κατάστημα, Γ) οποιαδήποτε προφορική η έγγραφη δήλωση που να αναφέρεται στην επιχείρηση και σχετίζεται με την εργατική διαφορά αλλιώς να επιβληθεί χρηματική ποινή 5.900 ΕΥΡΩ και προσωπική κράτηση έως 6 μήνες αν παραβιαστεί.
·       Παρεμβαίνει τηλεφωνικά και απειλεί με μηνύσεις Προέδρους και Διοίκησης Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, συλλογικότητες, αγώνες και αγωνιστές ώστε να αποσύρουν την στήριξη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.
·       Παίρνει τηλέφωνο σε εργοδότες συνδικαλιστών, μελών του Συνδικάτου, αγωνιστών και αλληλέγγυων συκοφαντώντας τους, με απώτερο στόχο την απόλυσή τους.
ΑΥΤΗ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ  ΤΟΥ  ΚΑΦΕΝΑΙ – ΜΥΡΣΙΝΗ!
Η εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ – ΜΥΡΣΙΝΗ μέσα από τις μηνύσεις, τις αγωγές, τις δίκες, τα λεγόμενα των δικηγόρων τους, τα λεγόμενα των ιδίων (των ιδιοκτητών) σε διάφορους πελάτες του μαγαζιού οι οποίοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους, ακόμη και μέσα από τις αναρτήσεις τους σε διάφορα blogs:
α) ποινικοποιεί έναν εργατικό αγώνα και στοχοποιεί πολιτικά εργαζόμενους, συνδικαλιστές, αγωνιστικές και διεκδικητικές δράσεις, αλλά και συνδικαλιστικές παρατάξεις, ακόμη και πολιτικές οργανώσεις, μη διστάζοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα. Η εργοδοσία του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ άλλοτε μιλάει καθαρά και άλλοτε το αφήνει να εννοηθεί ότι είναι θύμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας μιας κατά συνέπεια εγκληματικής οργάνωσης. Αναφέρουν ενδεικτικά στην αγωγή τους τα εξής: «βρέθηκα στο στόχαστρο μιας ομάδας δήθεν συνδικαλιστών που με όπλο την δημόσια διαπόμπευση και την συκοφαντική δυσφήμηση επιχειρηματιών έχουν τρομοκρατήσει στην κυριολεξία πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλοντας την άμεση ικανοποίηση δίκαιων ή άδικων αιτημάτων», ή «επιστράτευσαν τη γνωστή τους μέθοδο του εκφοβισμού και της απειλής οικονομικού θανάτου της επιχείρηση μου», ή «είναι λοιπόν σαφές ότι όλη αυτή η δράση όχι μόνο ευφυώς βαφτίζεται ως συνδικαλιστική διεκδίκηση δικαιωμάτων …».
β) συντάσσεται πλήρως, θεωρητικά και πρακτικά και υιοθετεί το βάρβαρο αντεργατικό πνεύμα ή το κλίμα των Μνημονίων, την πολιτική και τις φασίζουσες μεθόδους της άθλιας συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου πηγαίνοντας ένα σκαλοπάτι ακόμη πιο πάνω, στρώνοντας ένα πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν κάποια στιγμή, εργοδότες, κράτος και κυβέρνηση ώστε να διώκονται πολιτικά πλέον οργανώσεις και παρατάξεις του Εργατικού – Συνδικαλιστικού Κινήματος.
γ) δείχνει προς τους πάντες κυρίως προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες ποια πολιτική τους δημιουργεί πραγματικά πρόβλημα και βάζει ένα φρένο στα σύγχρονα κάτεργα που θέλουν να δουλεύουμε, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να ενοποιήσει όλους τους εργοδότες πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Βλέπε τον αγώνα των εργαζομένων στο «φούρνο του Λάμπρου» (όπου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ίδιες ή παρόμοιες πολιτικές, ενός μαχητικού - αντικαπιταλιστικού συνδικαλισμού) όπου η εργοδοσία χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές. Βλέπε επίσης τους διάφορους αγώνες εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού στην Αθήνα (cafe Scherzo,Σαλαντιν κτλ).
Όμως όλα αυτά α) δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανένα εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο, από οποιονδήποτε θέλει να αγωνιστεί ή από οποιονδήποτε έχει χτυπηθεί από τη κρίση, τα Μνημόνια και τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, β) θυμίζουν άλλες εποχές, καταδικασμένες και γ) εξυπηρετούν μια θλιβερή κοινωνική μειοψηφία, την άθλια συγκυβέρνηση, την Τρόικα, τους τραπεζίτες, τους δανειστές, τους τοκογλύφους και μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματίες, αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν με τη βία και τη τρομοκρατία τα Μνημόνιά τους, μπας και σώσουν τους τόκους, τα δάνειά τους και τα κέρδη τους. Για την κυβέρνηση την τρόικα και τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε, συνδικαλιστικά, πολιτικά ακόμη και ατομικά δικαιώματα ή ελευθερίες. Για όλους αυτούς, το δικαίωμα του να διαμαρτύρεσαι, να διεκδικείς, να υπερασπίζεις τη δουλειά ή τα εργατικά δικαιώματά σου, δηλαδή τη ζωή και την αξιοπρέπεια τη δική σου ή των παιδιών σου, το να στέκεσαι αλληλέγγυος σε αυτούς που αδικούνται και αγωνίζονται, είναι εγκληματικό και όσοι το πράττουν χαρακτηρίζονται ως συμμορία, εκβιαστές, συντεχνίες ή και εγκληματική οργάνωση. Έτσι χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ, οι απεργοί, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ή της Κερατέας, οι καθαρίστριες, οι διαθέσιμοι στο σύνολο τους, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, ακόμη και πολιτικοί χώροι ή κόμματα, που διαφοροποιούνται έστω και στο ελάχιστο ή που δεν εναρμονίζονται με το success story του Σαμαρά- Βενιζέλου.
Σαν Αντεπίθεση των Εργαζομένων (συνδικαλιστική παράταξη της Ο.Κ.Δ.Ε.) δεν έχουμε κρύψει ποτέ τη πίστη και την υποστήριξή μας σε κάθε προσπάθεια άμεσης, δυναμικής και ενεργητικής εργατικής/κοινωνικής διεκδίκησης καθώς και στην ανάγκη γενίκευσης, ενοποίησης και συντονισμού τους. Δεν έχουμε κρύψει ποτέ την υποστήριξή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΚΑΦΕΝΑΙ - ΜΥΡΣΙΝΗ, όπως έκαναν και πολλές εργατικές συλλογικότητες (ΕΚΘ, Ομοσπονδίες, Σωματεία κλπ).
Σαν Αντεπίθεση των Εργαζομένων καλούμε όλους τους εργαζόμενους, την νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά ΚΑΙ κάθε Συλλογικότητα, Ομάδα, Συνδικάτο, εργατικό αγώνα, συνδικαλιστική παράταξη, πολιτική οργάνωση και Κόμμα που έχει αναφορά στην Εργατική Τάξη και στους αγώνες της ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί (ψηφίσματα υποστήριξης, οικονομική ενίσχυση, συμμετοχή στον αγώνα κτλ) Η εργοδοσία στον ΚΑΦΕΝΑΙ – ΜΥΡΣΙΝΗ πρέπει να νικηθεί.
·                        ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ - ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ
·                        ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΑΙ / ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

(: 2310 265 730 ,         e-mailantepithesi@okde.gr