Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Κίνησης Εργατική Αντεπίθεση, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, στις 21/09/2020:

Δήμαρχε, δημοτικοί σύμβουλοι,

Με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο προστασίας και το κλείσιμο πολλών σχολείων μόλις σε μία εβδομάδα λειτουργίας τους, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό υγειονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων. Η διαχείριση από μεριάς της κυβέρνησης  της πανδημίας, με τις ουσιαστικές πολιτικές της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, της πραγματοποίησης μαζικών τεστ κ.ά. να είναι ανύπαρκτες, για χάρη των δογμάτων της αγοράς (σκληρή μνημονιακή λιτότητα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας υγείας και παιδείας) αποδεικνύει απλώς ότι όλα αφήνονται στην «τύχη», αρκεί να μη θιγούν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ, που μόνο το κρατικό χρήμα κατασπαράζουν. Για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά  στρώματα  κυβέρνηση και οικονομικές ελίτ επιφυλάσσουν τη μοίρα να νοσήσουν και να πεθάνουν μαζικά. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να κρυφτεί για πολύ ακόμη πίσω από την άθλια προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης».

Το φιάσκο με τις μάσκες, που δικαίως προκάλεσε πικρόχολα αστεία, αποτελεί απλά ένα συμβολικό σημείο στο οποίο συμπυκνώνονται η ανυπαρξία σχεδίου από την κυβέρνηση, αλλά και η πρακτική αποποίησης ευθυνών, με το ένα υπουργείο να ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο.

Από την άλλη η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική και στηρίζει την κυβέρνηση, ότι «σε λιγότερο από 10 μέρες καλούμαστε  να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, χρειάζονται από τρεις έως έξι μήνες» (ανακοίνωση της ΚΕΔΕ 27/08/2020). Οι υπερμεγέθεις μάσκες την διέψευσαν.

Δήμαρχε, επικεντρώσατε την κριτική  σας στην κυβέρνηση μόνο για τις ακατάλληλες μάσκες και τη διαφωνία σας για την ανάληψη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια αγοράσατε με χρήματα του Δήμου μάσκες για τα σχολεία του Δήμου μας και προσπαθήσατε να σώσετε την κατάσταση και να περιορίσετε τη ζημιά για την κυβέρνηση.  Αλλά μόνο η ακαταλληλότητα των μασκών σας ενόχλησε; Το γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δηλ. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν σας ενόχλησε; Δεν σας ενόχλησε η τιμή της μάσκας, καθώς οι δύο μάσκες, που θα δινόταν, κοστολογήθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ 4,5 ευρώ;  Εσείς ξοδέψατε 10.000 ευρώ για 7.200 μάσκες δηλ. 1,38 ευρώ η μάσκα, πολύ φθηνότερα από την τιμή που ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ.

Κυρίως, όμως, δεν στηρίξατε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας  που προτείνουν οι πιο αξιόπιστες επιστημονικές απόψεις, που δεν υποτάσσονται απευθείας στην πολιτική της κυβέρνησης. Βασικό μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων, τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ που η κυβέρνηση τα θυσίασε στο όνομα της λιτότητας. Όπως ακριβώς έκανε και με το δημόσιο σύστημα υγείας, που τόσο καιρό δεν πήρε κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα σήμερα που αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ να κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών και των γιατρών.

Στηρίζετε λοιπόν στο σύνολό της την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και για λόγους μόνο επικοινωνιακής πολιτικής προβήκατε στις παραπάνω ενέργειες και δηλώσεις σας στον τύπο.

Η Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση συνεχίζει να προτείνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσει:

Ø Τμήματα έως 15 μαθητών για να τηρούνται οι αποστάσεις.

Ø Να βρεθούν τα κτίρια για τη λειτουργία των επιπλέον τμημάτων.

Ø Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση τώρα των αναπληρωτών, ωρομισθίων με βάση το πτυχίο και το σύνολο της προϋπηρεσίας.

Ø Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Ø Άμεση έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για αντιμετώπιση των εξόδων για τα μέτρα προστασίας (ατομικά μέτρα προστασίας, μάσκες, γάντια αντισηπτικά κ.ά.).

Ø Διενέργεια τακτικών μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού.