Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κείμενο Επιτροπής Αλληλεγγύης στον απολυμένο συνάδελφο Γ. Τσουκαλά

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ GOODY' S
Λ. ΠΥΡΓΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Στις 4/10 κοινοποιήθηκε εξώδικη απόλυση στον συνάδελφο ψήστη Γ. Τσουκαλά με την αιτιολογία ότι διώκεται για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για «εξύβριση και άσκηση βίας» κατά ενός άλλου «συναδέλφου» του Σταύρου Αλεξίου, στο κατάστημα όπου εργάζονται, ο οποίος άσκησε την μήνυση. Η εργοδοσία επικαλούμενη την εργατική νομοθεσία του ζήτησε να παραδώσει την «περιουσία της εταιρείας» και να παραλάβει τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη καθώς και αναλογίες επιδομάτων, ενώ από την άλλη δεν δικαιούται την αποζημίωση απόλυσης.
...Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Η εργοδοσία στα goody' s του Λ. Πύργου μπαίνοντας στο κλίμα του ΔΝΤ, της δωσίλογης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων εργοδοτών αφού προηγουμένως είχε απολύσει αρκετούς συναδέλφους προσπάθησε να περάσει σε μια επίθεση για την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κατάστημα. Στα τέλη Δεκέμβρη του 2010 επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την πτώση των πωλήσεων καλούσε έναν έναν τους εργαζόμενους στο γραφείο της διεύθυνσης για να τους επιβάλει να δεχτούν με έναν αυθαίρετο τρόπο μια μείωση στο μισθό (100 - 200 ευρώ) μη αναγνωρίζοντας προσαυξήσεις σε νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες. Επίσης τους είπε ότι θα δούλευαν και 6η μέρα εργασίας μειώνοντας τα ρεπό. Δεν έφτανε το πρόβλημα της μισθοδοσίας όπου καθυστερούσε, η εργοδοσία στα goody' s προχώρησε ακόμη παραπέρα θέτοντας αυτό το ζήτημα εκβιαστικά σε κάθε εργαζόμενο δηλαδή: ή θα το δεχτούν ή θα απολύσει και άλλους εργαζόμενους.
Έτσι με πρωτοβουλία του συναδέλφου Γ. Τσουκαλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στο κατάστημα κατέφυγε στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και στην συνέχεια δημιουργήθηκε μια επιτροπή εργαζομένων ώστε να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας.
Σε συγκέντρωση που κάλεσε η εργοδοσία μέσα στο κατάστημα για να ανακοινώσει την αυθαίρετη μείωση των μισθών η πλειοψηφία των εργαζομένων είπαν ένα βροντερό «όχι»!!! Στην συνέχεια η εργοδοσία κάλεσε σε νέα συνάντηση τους εργαζόμενους στο κατάστημα και τους είπε ότι ή θα το δεχτούν ή θα τους αλλάξει τις συμβάσεις από 5μερους 8ωρους σε μερικής απασχόλησης ή θα κάνει χρήση του νόμου για μονομερή επιβολή Συμβάσεων εκ ' περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι σαν επιτροπή και το Σωματείο κατήγγειλαν τη συγκέντρωση και προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για όλα τα παραπάνω. Στην Εργατική Διαφορά που έγινε στις 18/2 η εργοδοσία υπαναχώρησε μη αποδεχόμενη τα γεγονότα, λέγοντας ότι δεν έγινε τίποτα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει τίποτα από όλα αυτά, ότι η μισθοδοσία θα καταβάλλεται όπως ορίζει ο νόμος και ότι θα εφαρμόζεται πλήρως η Εργατική Νομοθεσία (5μερο - 8ωρο προσαυξήσεις, ρεπό, διάλειμμα κτλ).
Η περίοδος εργασιακής ειρήνης (όπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι εργαζόμενοι και το Σωματείο λόγω ΔΝΤ κτλ) δεν κράτησε για πολύ καιρό. Η εργοδοσία προσπάθησε μέσω της διευθύντριας να δημιουργήσει ένα «καλό κλίμα οικογενείας» ώστε να πείσει τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν και ότι όλα αυτά είναι για το καλό τους. Όπως ήταν φυσικό κανένας δεν τσίμπησε στις διάφορες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας η οποία αποφάσισε να περάσει σε μια αντεπίθεση απολύοντας την διευθύντρια και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους με αλλαγές πόστων εργασίας και με την μονομερή επιβολή Συμβάσεων εκ ' περιτροπής εργασίας σε 8 εργαζόμενους εκ ' των οποίων  και τον Γ. Τσουκαλά για τον μήνα Μάρτιο με διάθεση να το συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά η αντίσταση των εργαζομένων δεν κάμφθηκε. Στο κατάστημα επικρατούσε μια ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα σε καθημερινό επίπεδο όπου αρκετοί εργαζόμενοι αντιδρούσαν στην τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Έτσι τον Απρίλιο έσπασε η επιβολή της εκ 'περιτροπής εργασίας.
Η εργοδοσία μη έχοντας άλλα όπλα στα χέρια της κατέφυγε στο τελευταίο στάδιο να περάσει σε απολύσεις. Άρχισε να διαδίδει φήμες ότι θα αλλάξει το σύνολο του προσωπικού ξεκινώντας από αυτούς που αντέδρασαν. Έτσι στις 4/7/2011 απολύει τον συνάδελφο ψήστη Λάντζο Κ. με την αστεία δικαιολογία ότι δεν έκανε καλά την δουλεία του αφού δεν έβαζε σωστά τις ημερομηνίες στα προϊόντα. Βέβαια ο λόγος ήταν άλλος δηλαδή η αντίσταση τόσο του συγκεκριμένου εργαζόμενου όσο και του Γ. Τσουκαλά να δεχτούν να καθαρίσουν τις τουαλέτες γιατί σαν προσωπικό της κουζίνας το απαγορεύει ο νόμος. Ο απολυμένος εργαζόμενος δεν θέλησε να κάνει κάτι και έτσι η εργοδοσία πήρε θάρρος.
Στις 4/10/2011 απέλυσε τον Γ. Τσουκαλά με ένα σχέδιο το οποίο είχε στηθεί μήνες πριν. Η εργοδοσία βρήκε έναν καλοθελητή της, τον Στάυρο Αλεξίου, εργαζόμενο του καταστήματος, να κάνει την μήνυση έτσι ώστε να μπορεί να τον απολύσει. Τώρα η εργοδοσία προσπαθεί να φασιστικοποιήσει το κλίμα μέσα στο κατάστημα λέγοντας «ότι απαγορεύονται τα πηγαδάκια» και ότι «το θέμα της απόλυσης έχει τελειώσει».
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!!!!!!
Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνταν μόνο στην κατοχή και στην χούντα. Μια τέτοια χούντα έχουμε και σήμερα. Η εργοδοσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν ή να τους καθυποτάξει έτσι ώστε να περάσει όλα τα σχέδια της στο κατάστημα και ακόμη χειρότερα. Αρνείται να μιλήσει με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης καθώς δεν τα αναγνωρίζει ενώ σε πρόσφατη συνάντηση με μέλη της Διοίκησης του Σωματείου είχε απαράδεκτη και επιθετική συμπεριφορά.
Όλα αυτά είναι απόρροια της καταστροφικής πολιτικής της χούντας του ΠΑΣΟΚ της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν μια κινεζοποίηση της οικονομικής αλλά και πολιτικής ζωής της Χώρας για να σώσουν τα κέρδη των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των εργοδοτών και όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και που δεν έχουν σταματημό (χαράτσια, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας κτλ) θα κάνουν ακόμα πιο ασύδοτους τους εργοδότες και μάλιστα με τη «βούλα» του νόμου.
Στον δρόμο των συναδέλφων μας στο restaurant Banquet, στα Applebee' s, στον Καφεναί, στη Pizza hut κτλ, των αγανακτισμένων στις πλατείες όλης της Χώρας, στο σύνολο της Εργατικής Τάξης που παλεύει να περισώσει ότι έχει απομείνει από κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να απαλλαγούμε από αυτή την δωσίλογη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Τρόικα και το ΔΝΤ.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ
Επιτροπή Αλληλεγγύης στον απολυμένο συνάδελφο Γ. Τσουκαλά