Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δίκη παρωδία ενάντια στη νεολαία, ανακοίνωση της ΣΣΠ 

ΔΙΚΗ – ΠΑΡΩΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Την Παρασκευή 13/12, σε δίκη-παρωδία καταδικάστηκαν οι δύο συλληφθέντες της διαδήλωσης της 6/12/12, ένας συνάδελφος μας φοιτητής κι ένας μαθητής σε φυλάκιση 15 μήνες (με τριετή αναστολή) ο πρώτος, και σε 200 ώρες «υποχρεωτικής κοινωφελούς εργασίας» ο δεύτερος. Οι κατηγορίες που είχαν ήταν αυτή της απείθειας (κοινή και για τους δύο), της διατάραξης κοινής ειρήνης (για τον μαθητή) και της απόπειρας απελευθέρωσης συλληφθέντα (για τον φοιτητή).
Το σκηνικό που στήθηκε από νωρίς στο Δικαστήριο έδινε την εντύπωση στρατοδικείου: Ασφαλίτες και ΜΑΤ τόσο στην είσοδο των δικαστηρίων όσο και έξω από τη αίθουσα, τα οποία μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αλληλέγγυους να μπουν στην αίθουσα – χωρίς επιτυχία.

Η εντύπωση αυτή όμως επιβεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια της δίκης. Το δικαστήριο από την αρχή έδειξε την συμπάθειά του στους δύο μάρτυρες κατηγορίες (τους ΜΑΤατζήδες που έκαναν τις συλλήψεις), με τους αβανταδόρικες ερωτήσεις (του στυλ «Δεν θα ήταν πιο ήρεμη η μέρα σας αν δεν συλλαμβάνατε τους κατηγορούμενους;»), ενώ έκοβαν σχεδόν κάθε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης, την οποία μάλιστα απείλησαν (!) ότι θα αποβάλλουν από την αίθουσα. Χαρακτηριστικά, όταν ο ένας μάρτυρας κατηγορίας έπεσε σε προφανή αντίφαση (στην γραπτή κατάθεσή του έλεγε ότι είδε τον έναν κατηγορούμενο να πετάει πέτρα, ενώ στο δικαστήριο το αρνήθηκε), η πρόεδρος αρνήθηκε προκλητικά να το λάβει υπ’ όψιν της, λέγοντας μάλιστα στη συνήγορο ότι όλα αυτά βρίσκονται στην φαντασία της κι ότι θέλει να κάνει τη δίκη σίριαλ!
Κατά την εξέταση των μαρτύρων και ειδικότερα ενός από τους μάρτυρες, συμμαθητή του κατηγορούμενου, η δικαστής πέρασε σε ευθεία επίθεση, αλλάζοντας την κατάθεσή του και προσπαθώντας να δημιουργήσει αντιφάσεις εκεί που δεν υπήρχαν. Στην ερώτησή του στον ίδιο μάρτυρα, ο εισαγγελέας έκανε ένα πραγματικό κήρυγμα μίσους προς την νεολαία. Τα ακριβή του λόγια ήταν «εσείς η νεολαία αντί να λέτε φανφάρες, καλύτερα να ανοίξετε τον ποινικό κώδικα και το Σύνταγμα να μάθετε και τίποτα».
Το αποκορύφωμα αυτής της παρωδίας έγινε κατά την απολογία του φοιτητή. Η πρόεδρος αφού προσπαθούσε με ειρωνείες να τον κάνει να μην πει αυτό που ήθελε, χωρίς να τα καταφέρει, αφού αυτός κατήγγειλε την αστυνομική βία αλλά και τους πολιτικούς ενόχους, δηλαδή την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να του διακόψει την απολογία και να τον κατεβάσει! Αυτή η πράξη που ξεφεύγει από τα όρια και της δικιάς τους αστικής νομιμότητας, έχει πολύ λίγα ανάλογα (αν δεν είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει) στη Μεταπολίτευση! Ακόμα και στη Χούντα ή στο μετεμφυλιακό κράτος, ο κατηγορούμενος είχε το δικαίωμα να ολοκληρώσει την απολογία του! Στην απολογία του μαθητή, οι δικαστές προσπάθησαν να εκμαιεύσουν «δήλωση μετανοίας», αφού ζήτησαν από τον κατηγορούμενο να πει ότι αν του δινόταν η ευκαιρία σήμερα δεν θα επαναλάμβανε τα «λάθη» του, απέτυχαν όμως για ακόμη μια φορά!
Στο κλείσιμο , ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη και των δύο με μια αγόρευση εμφανώς προετοιμασμένη από πριν αφού ανέφερε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που είπαν οι κατηγορούμενοι, εξευτελίζοντας ακόμη πιο πολύ τη θέση του!
Αυτή η δίκη είναι μια εικόνα από το μέλλον που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα. Η περιστολή ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η γιγάντωση του τερατώδους κράτους «έκτακτης ανάγκης», η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με τα ΜΑΤ, με συλλήψεις, ξύλο, δακρυγόνα. Όλα αυτά για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, τα μνημόνια και να κρατήσουν διασωληνομένο το «πτώμα» του ελληνικού καπιταλισμού.
Αυτή η καταδίκη χτυπάει ολόκληρη την νεολαία και τους αγώνες της. Είναι μια προσπάθεια παραδειγματισμού, «συμμόρφωσης» της για να μην αντιδράει στα απανωτά χτυπήματα. Καθήκον του φοιτητικού και του μαθητικού κινήματος, όλης της νεολαίας είναι να μην το επιτρέψει, να το γυρίσει «μπούμερανγκ» στη χουντική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε να υπερασπίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Αυτοί (κυβέρνηση, δικαστές, ΜΑΤ) ένα σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Με την δικιά μας οργάνωση κι αγώνα, με την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο σε οποιονδήποτε διωκόμενο συνάδελφο, να επιβάλλουμε στην πράξη τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες, να στείλουμε τον αγύριστο κυβέρνηση και τρόικα. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
  • Η ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων δεν θα περάσει!
  • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Κάτω το κράτος έκτακτης ανάγκης.
  • Κάτω η χούντα κυβέρνησης – τρόικας.


ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ