Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΕΞΟΝΤΩΣΗ  ΤΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η τρικομματική κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 (4.000 εντός του 2013). Μαζί με τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος και τις απολύσεις 15.000 από αυτούς, θα είναι μόνο το πρώτο κύμα από το πογκρόμ που θα ακολουθήσει (θέλουν 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το 2016).

Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς έχει φέρει μέχρι σήμερα: 70% περικοπές στα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, 1.500 καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, κατάργηση της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, έως και 45% μείωση των αποδοχών μας, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και των επιδομάτων αδείας και γάμου, μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση συντάξεων, εφάπαξ κ.α. Τώρα ήρθαν και οι απολύσεις. Στο χώρο της εκπαίδευσης, οι μαζικές απολύσεις θα προκύψουν ως εξής:
1.      Αύξηση ωραρίου. Στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται το εβδομαδιαίο ωράριο των καθηγητών κατά δύο ώρες, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των μισθών. Στόχος του μέτρου είναι αφενός να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που θα δημιουργηθούν από τους σχεδόν μηδενικούς διορισμούς (1 προς 10, δηλαδή 300 έως 400 σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και από τις απολύσεις 10.000 αναπληρωτών (από 12.000 φέτος μειώνονται σε 2.000 το 2013-2014) και αφετέρου να καταργηθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια τεράστια δεξαμενή μόνιμων εκπαιδευτικών προς απόλυση. Τέλος, για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές-μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, σημαίνει ότι δεν θα εργαστούν πρακτικά ποτέ στο αντικείμενο που σπούδασαν.
2.      Νέο κύμα από συγχωνεύσεις-καταργήσεις χιλιάδων σχολείων και στοίβαγμα των παιδιών στις αίθουσες.
3.      Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057 του 2012) σε συνδυασμό με τον ν.4093/12 (3ο μνημόνιο), σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται αυτοδίκαια η αργία (με 30% του μισθού) με απλή παραπομπή σε Ε.Δ.Ε. και σχεδόν για όλα τα πειθαρχικά παραπτώματα, καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Προχωρούν σε δεκάδες διώξεις και αργίες εκπαιδευτικών προσπαθώντας να κατασκευάσουν δήθεν ενόχους και «επίορκους» για να τους οδηγήσουν και αυτούς στην πυρά των απολύσεων.
4.      Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων (δηλαδή κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων) από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Α΄/θμια και Β΄/θμια Εκπαίδευση. Αν κάποιος κριθεί μη προακτέος για δύο διαδοχικές φορές, παραπέμπεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο για απόλυση ή υποβιβασμό κατά έναν βαθμό (Ν.3528/2007). Είναι φανερό ότι και η «αξιολόγηση» επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες μας τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και να δικαιολογήσει τις μαζικές απολύσεις μας.
Το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε Π.Δ. για υποχρεωτικές μεταθέσεις. Οι χιλιάδες υπεράριθμοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί (που θα προκύψουν από την αύξηση των 2 ωρών), σύμφωνα με το Π.Δ. θα υποστούν τη βαρβαρότητα της υποχρεωτικής μετάθεσης στην περιφέρεια και στην επικράτεια. Για όποιον δεν συναινεί ή δεν βρεθεί θέση ανά την επικράτεια, υπάρχει και η απόλυση. Σύμφωνα με το Π.Δ., εξολοκλήρου υπεράριθμος χαρακτηρίζεται, μετά από εισήγηση του ΠΥΣΔΕ και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτικός που δεν συμπληρώνει το 75% (δηλαδή ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας 14, 15, 16 ή 17 ώρες) του υποχρεωτικού διδακτικού του ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων, της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας, με μαθήματα της 1ης και 2ης ανάθεσης, της 1ης και 2ης ειδικότητας. Στη συνέχεια, τα ΠΥΣΔΕ συντάσσουν πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης των εκπαιδευτικών. Μετά καλούνται οι εκπαιδευτικοί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να υποβάλουν «δήλωση συναίνεσης» για μετάθεση σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας (οι προτιμήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 3 σχολεία και τις 2 ομάδες σχολείων!). Όποιοι εκπαιδευτικοί δεν καταθέσουν «δήλωση συναίνεσης» καθώς και όσοι παραμένουν υπεράριθμοι μετά τις μεταθέσεις εντός της περιφέρειας, θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας. Οι πίνακες οριστικοποιούνται έως 15 Ιούνη.
Ο εκπαιδευτικός χάνει τη μέχρι τώρα οργανική του θέση, αφού πρόκειται για μετάθεση και όχι για απόσπαση, κι αλλάζει οριστικά ΠΥΣΔΕ τοποθέτησης (αυτό ισχύει και για όσους ήταν στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ). Με το Π.Δ. χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα περιφέρονται σε 4-5 σχολεία ανά την περιφέρεια για να συμπληρώσουν ωράριο στην καλύτερη των περιπτώσεων και στη χειρότερη, αφού καταργείται το μέχρι τώρα αμετάθετο, θα μετατίθενται σε σχολεία ανά την επικράτεια!
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λαίλαπα των μέτρων στην εκπαίδευση θα συνεχιστεί άμεσα με: την ψήφιση νόμου για το «νέο» Λύκειο, που θα προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, τον νέο νόμο για την τεχνική εκπαίδευση που θα ιδιωτικοποιεί ολόκληρα κομμάτια της, θα καταργεί ειδικότητες και θα κλείνει ή θα συγχωνεύει σχολεία, τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες, τα υποχρεωτικά ωράρια παραμονής στο σχολείο κ.α.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ.  ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!
Φραγμό σε αυτή τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μπορούμε να βάλουμε μόνο αν παλέψουμε όλοι μαζί, καθηγητές και δάσκαλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, διορισμένοι και αδιόριστοι, και σε συμμαχία με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα και να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας και κατασυκοφάντησής μας, για να σώσουμε τις δουλειές μας, τα δημόσια σχολεία, τις νέες γενιές.
·   Με μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ, την Τρίτη 14 Μάη, αποφασίζουμε απεργία διαρκείας και το σπάσιμο μαζικά της επιστράτευσης στην πράξη. Γενική Συνέλευση των προέδρων την Τετάρτη 15/5/13.
·   Να ξεκινήσουμε απεργία διαρκείας με: 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μάη και από Δευτέρα 20 Μάη πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, με γενικές συνελεύσεις κάθε Πέμπτη.
·   Εκλογή απεργιακών επιτροπών από τις γενικές συνελεύσεις για να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν την οργάνωση του αγώνα όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι. Οι επιτροπές αυτές να αναλάβουν να στηριχθεί και να ενισχυθεί το αρχικά καλό αγωνιστικό κλίμα, να φροντίσουν για τις απαραίτητες ενέργειες (μοίρασμα κειμένων σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές κ.α.) για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κομμάτια εργαζομένων (δασκάλους, ΟΤΑ, εργαζόμενους στο δημόσιο) αλλά και με ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας (μαθητές, γονείς, φοιτητές), ενημερώνοντάς τους (γράμμα προς γονείς και μαθητές) για τα δίκαια αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους για δημιουργία κοινών επιτροπών.
·   Οι απεργιακές επιτροπές να συντονίζονται, αρχικά σε επίπεδο πόλης και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλαδικά, έτσι ώστε να επιχειρηθεί να περάσει ο αγώνας μας στα χέρια της βάσης των εκπαιδευτικών και να περιοριστούν πιθανές προσπάθειες ξεπουλήματος του αγώνα σε κρίσιμες καμπές του από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχι μόνο.
·   Συγκρότηση απεργιακών φρουρών κυρίως στα εξεταστικά κέντρα και αν είναι δυνατόν και σε κάθε σχολείο για την περιφρούρηση του αγώνα μας.
·   Πορεία κάθε Τρίτη στο κέντρο κάθε πόλης.
·   Να πιέσουμε: α) τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου για κοινή απεργία ενάντια στις απολύσεις και την επιστράτευση και β) την ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να τελειώνουμε με την χούντα συγκυβέρνησης-Τρόικας και τα μνημόνιά τους.
Ο απεργιακός μας αγώνας για να είναι νικηφόρος πρέπει να αποτελέσει την σπίθα που θα πυροδοτήσει γενικευμένο ξεσηκωμό.  Όλοι μαζί να παλέψουμε για:
Ø      Να σπάσουμε την επιστράτευση που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.
Ø      Καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα. Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Ø      Όχι στην αύξηση ωραρίου. Κάτω τα χέρια από τις οργανικές θέσεις. Όχι στη διαθεσιμότητα – απόλυση. Κατάργηση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις.
Ø      Κατάργηση του νόμου 4057/12 (Πειθαρχικό Δίκαιο) και 4093/12 (Μνημόνιο 3).                           Να πάρουν πίσω τις διώξεις, να σταματήσουν τα πειθαρχικά και τις αργίες
Ø      Καμία «αξιολόγηση» = απόλυση
Ø      Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων
Ø      Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση των δαπανών στο 5% του Α.Ε.Π. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για την μόρφωση των παιδιών τους.
Ø      Ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ø      Κατάργηση όλων των μνημονίων. Να φύγουν Συγκυβέρνηση – Τρόικα.
Ø      Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει τίποτα για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας
 ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  των  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩN
(: 2310 265 730,     e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com