Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η 2Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΤΙΣ 07/09/2020, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων:

Επανερχόμαστε στην πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.  Το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις μακροσκελείς δηλώσεις της υπουργού, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο. Η μάσκα έχει μετατραπεί σε πανάκεια και μαζί με το παγουρίνο αποτελούν εμπαιγμό με βάση την κοινή λογική.

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στα σχολεία. Έτσι σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας υπήρξαν κρούσματα και όπως καταγγέλλεται  από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας το σχολείο δεν ενημέρωσε το Υπουργείο, ούτε τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτό και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του και τις εγγραφές. Αλλά και σε δημόσια σχολεία εμφανίστηκαν κρούσματα, με τη διεύθυνση και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών σε ένα από αυτά να καταγγέλλει ότι από τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο δεν δόθηκαν απαντήσεις για το ποιο είναι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων, αλλά αφού «ανακρίθηκε» η διεύθυνση του σχολείου από το υπουργείο (αν φορούσαν μάσκες οι εκπαιδευτικοί ή αν έκλεισε το σχολείο  η ίδια), την εγκάλεσαν γιατί δεν ενημέρωσε προσωπικά τη γραμματέα του υπουργείου! Αποδεικνύεται ότι η διαχείριση των κρουσμάτων κατά την κυβέρνηση είναι «ατομική ευθύνη» όσων κινδυνεύουν να νοσήσουν και αρκεί η διαχείριση αυτή να μη θίγει τα συμφέροντα του σχολάρχη και την πλαστή εικόνα του «πανέτοιμου» υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων.

Καθόλου εφησυχαστικά δεν είναι τα πράγματα και από τους άλλους χώρους εργασίας, με πρώτους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Οι καταγγελίες για έλλειψη διαγνωστικών τεστ  στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ή ότι εργάζονται ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ τους, είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Τέλος, όταν τα δημόσια εργαστήρια διενέργειας των τεστ μένουν χωρίς εξοπλισμό και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ,  όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για να στέλνονται τα τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση απλώς δίνει «ζεστό» χρήμα στους ιδιώτες της υγείας και  συνεχίζει να διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω πρέπει σαν Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσουμε τουλάχιστον τα παρακάτω μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

Να ανοίξουν τα σχολεία με τμήματα έως 15 μαθητών, για να τηρούνται οι αποστάσεις.

Να βρεθούν τα κτίρια για τη λειτουργία των επιπλέον τμημάτων.

Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση τώρα των αναπληρωτών, ωρομισθίων με βάση το πτυχίο και το σύνολο της προϋπηρεσίας.

Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Άμεση έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για αντιμετώπιση των εξόδων για τα μέτρα προστασίας (ατομικά μέτρα προστασίας, μάσκες, γάντια αντισηπτικά κ.ά.).

Διενέργεια τακτικών μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού.

 

Τέλος στην επόμενη συνεδρίαση που πρέπει να είναι δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά) με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πρέπει να συζητηθούν και μέτρα που πρέπει και μπορεί να πάρει ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και τοπικά π.χ. έκτακτες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού από τον  Δήμο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, διενέργεια τακτικών προληπτικών τεστ στους εργαζόμενους του Δήμου και δημότες.