Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοφανείς διατάξεις νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις!

   Πρωτοφανείς διατάξεις νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, και έχουν σχέση με τις διαδηλώσεις πολιτών και κοινωνικών ομάδων. 
  Το νομοσχέδιο που ήδη έχει πάρει το δρόμο για το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αφού ουσιαστικά .ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις και θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές με τον εκάστοτε Αστυνομικό Διευθυντή να "χρεώνεται" την ευθύνη για το εάν οι διαδηλωτές, ανάλογα με τον όγκο της συγκέντρωσης, θα μπορούν να κινηθούν σε ολόκληρο το οδόστρωμα ή θα περιοριστούν στο πεζοδρόμιο. 


  Η διάταξη αυτή προωθείται σε μία περίοδο κοινωνικού αναβρασμού με τους φορείς, τις κοινωνικές ομάδες και γενικότερα τους πολίτες να κατέρχονται ως διαδηλωτές στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. 
  Η διαρροή των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου (το σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε το περιοδικό "Επίκαιρα") ήδη έχουν προκαλέσει σοκ και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου με την ΕΛ.ΑΣ να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα και να απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις. 
 Όπως αναφέρεται, για τις διαδηλώσεις "«Οι συναθροίσεις πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μην διαταράσσεται ή να διαταράσσεται στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία. Ειδικότερα, σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συναθροίσεις. Η εκτίμηση του μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του οδοστρώματος ανήκουν στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή», αναφέρει η νέα διάταξη. 
  Όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, η διάταξη αυτή προκαλεί και ουσιαστικά προτρέπει τους πολίτες για μαζικότερες κινητοποιήσεις. 
  Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηροποίηση ποινών «για όσους φέρουν όπλα, εκρηκτικές ή εύφλεκτες ύλες, μεταλλικές ή άλλες ράβδους και γενικά αντικείμενα πρόσφορα προς πρόκληση φθορών, καθώς και για όσους μετέχουν σε συναθροίσεις καλύπτοντας ή αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες». 
  Επιπλέον, σε ότι αφορά στις αντιασφυξιογόνες μάσκες «προτείνεται η απαγόρευση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τις φορούν άτομα που συμμετέχουν σε επεισόδια προκειμένου να μην επηρεάζονται από τη χρήση χημικών μέσων και έτσι αποκτούν τακτικό πλεονέκτημα έναντι της Αστυνομίας». Κατόπιν άδειας, τέτοιες μάσκες θα μπορούν να φορούν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι.
  Με τη νέα διάταξη θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μη εξαγοράσιμη όποιος συλλαμβάνεται σε διαδήλωση και α) φέρει όπλα κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2168/93 όπως πιστόλια κρότου, μηχανισμούς εκτόξευσης αντικειμένων, πυροτεχνήματα, εύφλεκτες ύλες, β) καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του «με κράνη, μάσκες, κουκούλες, μαντίλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες». Επιπλέον προβλέπεται-με βάση όσα έγιναν γνωστά- ότι "ειδικά για άτομα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής δίωξης ως υπαίτιοι πρόκλησης φθορών ή σωματικών βλαβών σε δημόσιες συναθροίσεις, δύναται να επιτραπεί η άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και της φωτογραφίας τους μετά από σχετική διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέως προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίας της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων». Μάλιστα αν κάποιος καταδικαστεί για τα προαναφερόμενα, το δικαστήριο έχει την δυνατότητα να του επιβάλλει απαγόρευση σε δημόσιες συναθροίσεις από ένα έως πέντε χρόνια, δίνοντας μάλιστα το "παρών" στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. 
  Ακόμα ποινικές κυρώσεις προβλέπονται και για τους συνδικαλιστές που θα προχωρούν στις καταλήψεις κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών. Για πρώτη φορά θεσπίζεται ιδιώνυμο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις βίαιες εισβολές, όπως λ.χ., στο Πεντάγωνο ή στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ.
  Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης δραστικές αλλαγές σε σχέση με τις άδειες κρατουμένων καθώς αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά η χορήγηση τους, κάτι που επίσης θα προκαλέσει την οργίλη αντίδραση των κρατουμένων. Ακόμα προβλέπεται η άμεση απέλαση αλλοδαπών σε περίπτωση που έχουν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής τους σε πλημμελήματα κατά την διάρκεια της προδικασίας, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα ξένων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.