Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Τετάρτη 2/10 όλοι στην Απεργία

Τετάρτη 2/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!


Κάτω το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ !


ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ για να τους σταματήσουμε


Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση 10:00πμ Εγνατία με Αγ. Σοφίας
Δεν πέρασε ούτε δευτερόλεπτο και αποδεικνύεται ότι η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη και των ακραία νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ., έχει υιοθετήσει πλήρως την τακτική της απερχόμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Με ψέματα και αθλιότητες, αντιστροφή της πραγματικότητας, επιχειρεί να συνεχίσει και να εντείνει την καταστροφή που ζούμε οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί. Αφού κατήργησαν μέσα στον Αύγουστο, την όποια «προστασία» των εργαζομένων από τις απολύσεις, τώρα νομοθετούν ώστε να «προστατεύουν τα συμφέροντα μας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας» όπως λένε. Να μας «εκσυγχρονίσουν, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα, για να έχουμε υγιή και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό» και ένα κάρο ασυναρτησίες. Ταυτόχρονα, όμως, όσα δικαιώματα και κατακτήσεις μας,  έχουν απομείνει,  Συλλογικές Συμβάσεις,  Συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία κτλ, αποτελούν «αριστερές ιδεοληψίες», «εμπόδια στην ανάπτυξη», «αγκυλώσεις του παρελθόντος». Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «πολίτες», «μεσαία τάξη», η αγορά και η επιχειρηματικότητα ανάγονται σε θεό, ο αεριτζής σε επιχειρηματίας κ.τ.λ.

Για την επάνοδο της Ν.Δ. και το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα ο κύριος υπεύθυνος αλλά και διδάξας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Με ψέματα και αθλιότητες, όπως ότι μας «έβγαζε από τα μνημόνια», ότι δήθεν υπεράσπιζε τα δικαιώματα των εργαζομένων, με παρόμοια και ακόμη μεγαλύτερα ψέματα και αθλιότητες έρχεται τώρα ο εργατοκτόνος Βρούτσης και παριστάνει τον «προστάτη των εργαζομένων». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που λέει είναι ότι η πολιτική του πεζοδρομίου έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και ουσιαστικά συναινεί ξεκάθαρα πλέον στην περεταίρω εφαρμογή της μνημονιακής κανονικότητας από την Ν.Δ., στις νέες επιταγές των εργοδοτών, των δανειστών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ!
Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους

Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη του Μητσοτάκη και της Ν.Δ., πρέπει να δοθούν όλα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, να αρθεί κάθε δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση, να ξεκληριστεί κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτόν τον στόχο έχει και το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» και οι διατάξεις που εμπεριέχει για τα εργασιακά:

1) Βάζουν ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις! Προβλέπεται α) η άρση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) για επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα (και ποιες δεν έχουν ή δεν μπορούν εικονικά να εμφανίζουν) ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας, β) Σε περίπτωση που μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας (συρροή συλλογικών συμβάσεων)  οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. – που μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους – υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών, γ) Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιεπαγγελματικής, δ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το αστικό κράτος,  με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση, ενώ δ) η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) με υπουργική απόφαση.

2) Χτυπούν την Απεργία και βάζουν στο γύψο τα Σωματεία! Μετατρέπουν την συνδικαλιστική δράση σε…ηλεκτρονική διάδραση! Προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ., κ.τ.λ.) Σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία και κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) κράτος και κυβέρνηση θέλουν να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Και εδώ, όπως και σε όλα τα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. 

3) Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον ΟΑΕΔ να μην δίνει επίδομα (αφερεγγυότητας ή επίσχεσης), τον κάθε δικαστή να βγάζει παράνομη την επίσχεση εργασίας. Επαναφέρουν ένα σύγχρονο καθεστώς δουλείας και η ανάπτυξη που υπόσχονται με τα μνημόνια έρχεται με «δωρεάν» εργατικά χέρια.

4) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Συνδικάτων στη διαιτησία, αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.

 5) Ενισχύουν την μερική απασχόληση. Θεσπίζεται προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει ο μερικώς απασχολούμενος, ποσοστό όμως πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ορίζεται ως προσαύξηση για την υπερωρία στην πλήρη απασχόληση (φτάνει έως και στο 80%). Στην πράξη βεβαίως η υπερεργασία ή υπερωρία δεν δηλώνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων υπό το φόβο της ανεργίας, οπότε δεν πληρώνεται ούτε αυτή η προσαύξηση.

6) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.

7) Επανέρχεται ο αποκλεισμός υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τους εργοδότες. Στην ουσία τιμωρούνται οι εργαζόμενοι για τα χρέη που δημιουργούν οι εργοδότες προς τον ΕΦΚΑ μη πληρώνοντας τις εισφορές, οδηγώντας στην ανασφάλιστη εργασία, με την έγκριση του κράτους.Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να αναγεννήσουμε τα Συνδικάτα μας, σε αγωνιστική κατεύθυνση!

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης , θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στα Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. αλλά και διάφορων Ομοσπονδιών, ως αποτέλεσμα της άθλιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αστικοποιημένης/μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) και της σταλινικής γραφειοκρατίας του ΠΑΜΕ για τις καρέκλες και μόνο, η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν μπορεί τυπικά να προκηρύξει Απεργία, δεν μπορεί να υπογράψει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.!

Για αυτήν την εξέλιξη των Συνδικάτων την κύρια ευθύνη έχει η αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των εργοδοτών και όλων των μνημονιακών. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και μια θέση στον κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό που μόνο τους εργοδότες εξυπηρετεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις 2/10 έχει προκηρυχθεί νέα 24ωρη απεργία. Πρέπει να συμμετέχουμε προωθώντας τα δικά μας αιτήματα και το δικό μας σχέδιο.

Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμειςΑπέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο δεσποτικό επιχειρώντας να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και να την καθυποτάξει στην μνημονιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση ! Να οργανωθούμε στα Συνδικάτα μας και να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.


  • Κατάργηση των μνημονίων – Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε./Ευρώ – Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
  • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πραγματικήεπαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.Κάτα τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
  • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

                  


Αντεπίθεση των Εργαζομένων