Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΤΙΤΑΝ»


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τέλη Μαρτίου, και ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς σχεδόν ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει ένα ακόμα αντιδραστικό της σχέδιο, αυτό που αφορά στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία, Δήμος Παύλου Μελά) σχετικά με την καύση απορριμμάτων (τύπου RDF-SRF, πρόκειται ουσιαστικά για καύση των υπολειμμάτων των ανακυκλώσιμων υλικών)  για την παραγωγή ενέργειας.

Την στιγμή που υποτίθεται πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας και παριστάνει πως προσπαθεί να συμμαζέψει το κατεστραμμένο (από τα δικά τους χέρια) δημόσιο σύστημα υγείας, πάει να ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο υπονόμευσης της  δημόσιας υγείας, όπως είναι η καύση σκουπιδιών και μάλιστα μέσα σε μια κατοικημένη και ήδη βεβαρημένη περιοχή, όπως οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (περιβαλλοντική ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, αυξημένα ποσοστά άσθματος και αναπνευστικών προβλημάτων κ.α.).

Το κόστος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη (η καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών) για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, φαίνεται πως δεν αποτελεί εμπόδιο για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και τις ανθρωποκτόνες πολιτικές της. Όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τα δημοκρατικά δικαιώματα ακόμα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Το πόσο επικίνδυνη όμως είναι αυτή η κυβέρνηση και το «σχέδιο» της, φαίνεται και από την χρονική συγκυρία στην οποία επιλέγει να προχωρήσει σε αυτή την ευνοϊκή για το ΤΙΤΑΝ ρύθμιση, μιας και η προηγούμενη προσπάθεια πριν από μια δεκαετία απέτυχε. Έχοντας απαγορεύσει όχι μόνο τις δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση των ανθρώπων (μέτρα για τον περιορισμό του κορονοιού), κάνει σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίωσης σε αυτό το μέτρο από την πλευρά της κοινωνίας με την μορφή κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών.
Άλλωστε η κυβέρνηση γνωρίζει την απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην καύση σκουπιδιών από παλιότερες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις όπως και τις πρόσφατες ενάντια στα ΕΛΠΕ, και γι’ αυτό προχωρά εκ του ασφαλούς αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σαν Δημοτική Κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση» αλλά και σαν κάτοικοι αυτού του τόπου, είμαστε απόλυτα αντίθετοι απέναντι σε αυτό το μέτρο, τόσο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους που άπτονται δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θεωρούμε πως δεν μπορεί να αποφασίζεται ο αργός θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με μια υπογραφή υπουργού και μάλιστα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων, την ίδια ώρα που αυτοί οι μελλοθάνατοι αδυνατούν έστω και να πουν δημόσια την γνώμη τους για το μέλλον τους και την ζωή τους.

Λέμε όχι στα ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ να περάσει νόμους και ρυθμίσεις κάτω από το χαλί εν μέσω κορονοιού και ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όχι στην καύση σκουπιδιών δίπλα από τα σπίτια μας. Να σταματήσει τώρα η κυβερνητική μεθόδευση για αδειοδότηση καύσης στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.