Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ


ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ!
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Από τις 20/9 οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου σε καθαριότητα και φύλαξη έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης (πρυτανεία). Οι Απεργοί δεν έχουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με το ΑΠΘ. Προσλαμβάνονται σε αυτό μέσω εργολαβιών, με καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτό σημαίνει: α) ότι πληρώνονται με πολύ χειρότερους όρους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΑΠΘ β) κοστίζουν το ίδιο ή και παραπάνω στο δημόσιο-κρατικό προϋπολογισμό και γ) αυξάνουν τα κέρδη των εργολάβων/δουλέμπορων, αφού το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί ανά εργαζόμενο το παίρνει η εργολαβική εταιρία! Φυσικά σε αυτό το φαγοπότι, μέσω των εργολάβων, «τρώνε» και οι πρυτανικές αρχές και όλα τα γραβατωμένα λαμόγια του πανεπιστημίου.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες και τώρα τους μοιράζουν απολύσεις. Κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο αφού τους εκβιάζουν να υπογράψουν συμβάσεις με 580 ευρώ μικτά ή να φύγουν. Αν εμείς εύλογα αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργήσει το ΑΠΘ χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, δεν ισχύει το ίδιο για την κυβέρνηση και την Πρυτανεία που υλοποιεί όλες τις αντεργατικές και αντικοινωνικές προσταγές Τρόικας, Τραπεζιτών και Επιχειρηματιών... Η ίδια η πρυτανεία καλύπτει τους εργολάβους νομιμοποιώντας τον εκβιασμό τους. (πρόκειται για την εταιρεία της Κωνσταντίνας Κούνεβα).   
Η παιδεία συμμετέχει στο γνωστό πακέτο μέτρων 13,5 δις. Ήδη έχουν κοστολογήσει ότι πρέπει να περικοπούν οι λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ-ΤΕΙ  για το 2013-2014 κατά 60-80%!  Αν αυτό εφαρμοστεί πολλά ΑΕΙ – ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΘ - κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή ρεύματος και νερού, με το να μη πληρώνουν υπαλλήλους, με το να κλείνουν βιβλιοθήκες και εργαστήρια, ενώ πολλά τμήματα κλείνουν ή συγχωνεύονται. Η κατάρρευση της εκπαίδευσης είναι πια γεγονός. Τα κλεισίματα σχολείων, σχολών, ολοκληρωτικά ή μερικά κλπ, θα πάρουν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας και ούτε λόγος θα γίνετε για το αν θα μπορέσουν να λειτουργούν επαρκώς λέσχες, εστίες, βιβλιοθήκες κλπ. φυσικά όσοι φοιτητές θέλουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν(;) θα πληρώνουν δίδακτρα.
Έτσι για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ να έχουν εργασία, με δικαιώματα και μονιμότητα – για να έχει η νεολαία δωρεάν – δημόσια πανεπιστήμια, πρέπει όλοι μαζί να ανατρέψουμε την εσωτερική και εξωτερική Τρόικα, τα μνημόνια και τα μέτρα τους. Να παλέψουμε με Γενική Απεργία Διαρκείας.
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ–ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Ο αγώνας των εργαζομένων στο ΑΠΘ - για να πληρώνονται κανονικά και προσληφθούν απευθείας από το ΑΠΘ αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διώχνοντας τα λαμόγια εργολάβους - πρέπει να έχει την ολόψυχη στήριξη και στην ουσία να γίνει και αγώνας των ίδιων των φοιτητών για δύο σημαντικούς λόγους:
1. Είναι ένας εργατικός αγώνας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας (24,4% η επίσημη ανεργία). Είναι ένας αγώνας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβιών το οποίο όχι μόνο είναι ντροπή να το αφήνουμε να υπάρχει, αλλά κοστίζει στο πανεπιστήμιο για να πλουτίζουν κουμπάροι και ημέτεροι των κυβερνόντων. Είναι αγώνας και για όλη τη νεολαία, που πριν ή μετά το τέλος των σπουδών βγαίνει σε μια εργασιακή ζούγκλα με μισθούς πείνας και χωρίς κανένα δικαίωμα ή στη μακροχρόνια ανεργία.
2. Είναι αντικειμενικά ένας αγώνας ενάντια στη διάλυση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και της δημόσιας εκπαίδευσης. Άραγε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί το πανεπιστήμιο χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες που κάθε μέρα καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους! Αν δεν παλέψουμε ενάντια στη συστηματική προσπάθεια κυβέρνησης και τρόικας να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτήν τη χώρα, θα καταστρέψουν όλη την εργατική τάξη.  
Δεν έχουμε μπροστά μας απλά αγώνες ενάντια σε εκείνο ή το άλλο νομοσχέδιο, αλλά σκληρούς αγώνες ενάντια στο Θάνατο που φέρνουν τα Μνημόνιά τους. Αγώνες για μια άλλη διαχείριση της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης υπέρ των αναγκών των πολλών ενάντια σε κάθε είδους εργολάβους, δανειστές-τοκογλύφους, απατεώνες κυβερνώντες που υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Δεν υπάρχει χώρος για απογοήτευση και διαίρεση των εργαζομένων. Όλοι μαζί, αποφασίζοντας συλλογικά για τον αγώνα μέσα από τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, με την στήριξη εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων,  με καταλήψεις – διαδηλώσεις και απεργία διαρκείας θα παλέψουμε ως τη νίκη. Να κλείσουμε όλο το ΑΠΘ μέχρι να φύγουν οι Εργολάβοι και τα τσιράκια τους, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο. Στις απολύσεις απαντάμε με απεργία διαρκείας όλων των εργαζομένων στο ΑΠΘ και καταλήψεις όλων των σχολών μαζί με τους φοιτητές.
- Άμεση πληρωμή και πρόσληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
- Κατάργηση των εργολαβιών και του σύγχρονου δουλεμπορίου.
- Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους. Διαγραφή του Χρέους.
- Εθνικοποίηση των Τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Λεφτά για δημόσια δωρεάν Παιδεία – Υγεία.

“ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ”
ergatiki@yahoo.gr - 2310265730