Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΑΠΘ


ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ, ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ ελαστικης ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ/Η ΚΑΙ ΝΕΑ/Ο

Για πάνω από 40 ημέρες, από τις 20 Σεπτέμβρη 2012,  οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες στο ΑΠΘ βρίσκονται σε απεργία διαρκείας και κατάληψη της πρυτανείας, δηλαδή της διοίκησης του πανεπιστημίου. Δεν είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 30 περίπου χρόνια,  που οι ίδιοι εργαζόμενοι προχωράνε σε μια τέτοιου είδους κινητοποίηση. Διεκδικώντας κάθε φορά το να πληρώνονται με ανθρώπινους μισθούς,  να πληρώνονται στην ώρα τους και κυρίως το να μονιμοποιηθούν, δηλαδή για να εκδιωχθούν οι εργολαβίες από το ΑΠΘ και να αποχτήσουν σταθερές σχέσεις εργασίας, από το ΑΠΘ. Ο τελευταίος παρόμοιος αγώνας δόθηκε το 2009, αγώνας που πυροδοτήθηκε και από την άνανδρη επίθεση ενάντια στην Κ. Κούνεβα.

Είναι όμως η πρώτη φορά που οι ίδιοι εργαζόμενοι δίνουν αυτόν τον αγώνα τους, όπως και άλλοι εργαζόμενοι,  σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης, επιβολής διαδοχικών Μνημονίων που έχουν ήδη στραγγαλίσει, σε ένα μεγάλο βαθμό, τα εργατικά, κοινωνικά και άλλα δικαιώματα αλλά και την ίδια την οικονομία. Μάλιστα αυτή ακριβώς τη στιγμή, η χούντα της συγκυβέρνησης προετοιμάζει να ψηφίσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τον προϋπολογισμό και τα άλλα μέτρα, με τα οποία θα βάλουν, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, μια ταφόπλακα πάνω από την κοινωνία έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτή η ταφόπλακα απειλεί και τους ίδιους τους εργολαβικούς, μιας που διαλύει εργατικά δικαιώματα, στραγγαλίζει την οικονομία, τη χρηματοδότηση ΑΕΙ, αλλά και κάθε είδους κοινωνικές ανάγκες, διαλύει την εκπαίδευση κλπ.
Εργαζόμενες-οι, στις εργολαβίες και παντού, ήδη η χώρα μας (με τα μέχρι τώρα Μνημόνια και μέτρα) ζει μια ανθρωπιστική κρίση, με κύρια θύματα εκατομμύρια άνεργους, ελαστικά απασχολούμενους, ανασφάλιστους, συνταξιούχους, φτωχούς πλέον εργαζόμενους και κατεστραμμένα μικρομεσαία στρώματα. Αν τα νέα μέτρα περάσουν και πολύ περισσότερο αν εφαρμοστούν, τότε αυτή η ανθρωπιστική κρίση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις στο δημόσιο, η κατάργηση κάθε ίχνους εργατικού δικαίου,  ο φορολογικός στραγγαλισμός ακόμη και των πιο φτωχών, οι μειώσεις των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, φάρμακα, κοινωνική προστασία, πρόνοια, οι μειώσεις δαπανών για τους δήμους κλπ, πολύ γρήγορα θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση-χρεωκοπία της παιδείας, της ασφάλισης, της υγείας, αλλά και όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, δομών και θεσμών. Οι συγχωνεύσεις/κλεισίματα σχολείων, σχολών, νοσοκομείων θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας, ενώ ότι απομείνει θα υπολειτουργεί αδυνατώντας να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες. Όλα αυτά δεν συνιστούν κανένα «πρόγραμμα», παρά μόνο έναν κατάλογο μέτρων, παραγγελμένων από την Τρόικα, που φέρνουν πιο κοντά και πολύ πιο γρήγορα στην χρεοκοπία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοικοκυριά, τα πάντα.
Απέναντί τους λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχουν ή πρέπει να έχουν ένα και μόνο στόχο να κάνουν και να κάνουμε πράξη αυτό που συζητιέται σήμερα όλο και περισσότερο, σε χώρους δουλειάς και Σωματεία, σε γειτονιές, σχολεία και σχολές,: «Αρκετά ανεχτήκαμε. Πρέπει να τελειώνουμε με τη χούντα συγκυβέρνησης– Τρόικας. Να πάμε αποφασιστικά, όχι με ξεκομμένες απεργίες που εξαντλούν τις δυνάμεις, αλλά με επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι τη νίκη». 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ!
 Φτάνει πια με τις 24ωρες, φτάνει πια με τις ξεχωριστές/διασπαστικές απεργίες ή κινητοποιήσεις.  Οι απεργίες σε διάφορους κλάδους (π.χ. ΟΤΑ), οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις 26/9 και στις 18/10, η μαχητικότητα και οι αποφασιστικότητα που δείχνουν κομμάτια των εργαζομένων δείχνουν το δρόμο.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ  ΤΩΡΑ!
Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν  να σταματήσει αυτή τη δυναμική, τη μόνη που δίνει προοπτική στους  αγώνες μας. Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από συνδικαλιστές, πολιτικούς ή «ειδικούς» που υπόσχονται ή ονειρεύονται «κοινωνικούς διάλογους» ή «κυβερνήσεις σωτήρες» αλλά και από όσους επιμένουν στις ακραίες  διασπαστικές πολιτικές τους, τακτικές που οδηγούν σε εφησυχασμό, σε κατακερματισμό, σε ήττες και απογοήτευση.
Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ, έχουν την ευκαιρία, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, αν καταφέρουμε τώρα να σταματήσουμε τα μέτρα, να σταματήσουν την διάλυση του πανεπιστημίου, δηλαδή να σώσουν τις θέσεις εργασίας τους. Οι ίδιοι εργαζόμενοι στις εργολαβίες που είναι ήδη σε απεργία διαρκείας,  μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν πιο δυναμικά, αποφασιστικά και κυρίως πιο αυτοοργανωμένα, κάτι που δεν έκαναν στις παλιότερες κινητοποιήσεις τους.  Μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση και με την εκλογή μαζικών επιτροπών δράσης ή αγώνα, να πάνε παντού σε φοιτητές, σπουδαστές, σε όλες τις εργολαβίες και σε όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, σε διοικητικούς, βιβλιοθηκάριους, καθηγητές κλπ., να ξεσηκώσουν και να ενοποιήσουν αρχικά όλο το πανεπιστήμιο. Σε απεργία και αγώνα διαρκείας για:

- Να μην περάσει το νέο πακέτο μέτρων. Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους.   
- Άμεση πληρωμή και πρόσληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
- Κατάργηση των εργολαβιών & του σύγχρονου δουλεμπορίου.
- Κάτω τα χέρα από τη δημόσια παιδεία. Αύξηση των δαπανών.
- Διαγραφή του χρέους. Έξω από ευρώ και Ε.Ε

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ,
Την ΤΡΙΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ, στο ΕΚΘ, στις 10:30 πμ
στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ
Η 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, στις 6 και 7 Νοέμβρη, να είναι η αρχή.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
(2310 265 730 ,     e-mailantepithesi@okde.gr